Adaptive-Re-Use – Medical Tenant Arrives at Southside Commons

HOUSTON – (Realty News Report) – The freshly redeveloped, 80,000-square-foot Southside Commons, which formerly housed the storied Palace Bowling Lanes, has received its first tenant, The Center for ENT.

The Center for ENT, a sinus, allergy, and hearing practice moved into 20,840-square-feet on the second floor of the mixed-use building after being located for 50 years in the Texas Medical Center.

The  Southside Commons, 4191 Bellaire Blvd., just west of Weslayan, is a redevelopment of a bowling alley that had been a fixture in the Southside Place, Bellaire and West University Place communities for decades.

Arch-Con Corporation, the general contractor who renovated Southside Commons for developer Triple Crown Investments, also handled the build-out for this first-generation space.

The development of Palace Lanes is one of a number of adaptive re-use projects undertaken by Houston-based Arch-Con, which has redeveloped several historic buildings. Arch-Con  recently re-built the Quality Laundry/Gibbs Boat building at the corner of West Gray and Montrose Boulevard and the 1914-built former headquarters of Gulf Oil that was transformed into the AC Marriott Hotel.

The former Palace Lane’s transformation has introduced new facades and was designed to accommodate a variety of tenant uses.

The building is nearly fully leased with the majority of its interior space either under construction or complete. Future tenants to Southside Commons include Houston Methodist and Greater Houston Orthodontics on the second-floor medical space and Dish Society, Palace Social and Eye Theoryon the first-floor retail space.

The Center for ENT is located on the Northwest section of the building floor plate yielding maximum visibility for patients upon arrival. Page, a architecture and engineering firm, designed the space allowing patients to flow through the check-in process and integrated the cutting-edge technology with a modern aesthetic.  The design uses color to reinforce the brand and provide wayfinding for patients.

Varying shades of blue identify the ENT group; greens are used for the allergy group and purple elements highlight the hearing practice. The use of color in furniture and wall accents organize the spaces, creating a more patient-centric and easy experience from the arrival lounge to the patient rooms.

“Working with the physicians was a fulfilling, creative process for us as designers,” explains Page Principal and Interior Design Director Marissa Yu. “They were ready for a fresh and unique space that would reflect their practice and energy—from the best location of the building to maximize visibility and accessibility to the introduction of hospitality design features to achieve their goals for a modern yet approachable environment.”

The Southside Commons is about two miles west of the Texas Medical Center.

“Our new location is a modern facility featuring cutting-edge technology, improved access, less traffic and free parking on a surface-level lot,” Dr. Samuel “Ross” Patton of The Center for ENT.


July 15, 2020 Realty News Report Copyright 2020


File: Southside Commons Gets Medical Tenant


 

Related posts

Hilltop Residential Moves Headquarters to Village Towers

Realty News Report

Stanford Alexander – Pioneer in Shopping Center REITs – Passes

Realty News Report

Medistar Development Building Multifamily

Realty News Report

Leave a Comment